Jaki pakiet wybrać?

 

Jak każdy z nas wie, nasze ciało składa się w 70% z wody, dlatego czysta woda jest tak ważnym i niezbędnym elementem w życiu każdego człowieka. Wiele gospodarstw domowych korzystających ze studni głębinowych, nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji. Nie zdają sobie sprawy, że woda znajdująca się pod ziemią, może ulegać zanieczyszczeniu. Jednym z powodów nieczystości wody może być jej bliskie położenie od pól. Rolnicy używają nawozów, co przyczynia się do zanieczyszczenia. Kolejnym powodem jest bliskość szamba lub kanalizacji. Dlatego tak ważne jest badanie wody ze studni głębinowej. Te badanie pozwoli ocenić czy stan wody jest odpowiedni do spożycia i do wykorzystywania w codziennym życiu. Dzięki niemu również będziemy mogli zobaczyć czy w naszej wodzie nie ma różnego rodzaju zakażeń bakteriologicznych lub chemicznych zanieczyszczeń wody. Na naszej stronie znajdą Państwo pakiet „badanie pełne poszerzone” i właśnie te badanie polecamy, jeśli chcą Państwo przeprowadzić badanie wody ze studni głębinowej. 

 

Jakie zanieczyszczenia mogą wystąpić? 

W momencie, w którym będziemy regularnie wykorzystywać zanieczyszczoną wodę ze studni, możemy doprowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnym. Mogą one mieć charakter nagły i przewlekły. Szczególnymi grupami ryzyka są osoby starsze i dzieci. W wodzie zanieczyszczonej występują bakterie chorobotwórcze, takie jak: Escherichia coli lub Enterokoki kałowe. Powodują one biegunki, wymioty, zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, zakażenie układu pokarmowego, zakażenie układu moczowego oraz, w rzadko spotykanych przypadkach, zakażenie układu nerwowego. Badanie wody ze studni głębinowej powinniśmy wykonywać regularnie. Szczególnie w momencie, w którym poczujemy, że zmieniły się: zapach, smak, mętność czy barwa. Należy również dowiedzieć się, czy w pobliżu nie znajduje się szambo lub kanalizacja. Podrażnienia skóry po wzięciu kąpieli, również mogą być objawem zanieczyszczonej wody. Jeżeli studnia nie była przez dłuższy czas używana, to również należy wykonać badanie pod kątem przydatności do spożycia.