Jeszcze kilka lat temu, jednym z najpopularniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni był blender ręczny. Z upływem czasu, zaczęliśmy jednak poszukiwać rozwiązań wydajniejszych i bardziej funkcjonalnych. Odpowiedzią na rosnące potrzeby użytkowników stał się charakterystyczny blender z dzbankiem, nazywany modelem kielichowym. Dzięki wydajniejszym komponentom oraz większej pojemności, urządzenie to pozwala bowiem na sprawne przygotowywanie zarówno pysznych smoothie, jak i past, masła, a nawet ciast. Planując zakup naszego pierwszego blendera, powinniśmy zapoznać się wpierw z najistotniejszymi kwestiami, umożliwiającymi prawidłowy dobór tego typu sprzętu. Oto, co powinniśmy wiedzieć na ten temat.

 

Z czego powinien być wykonany dzbanek blendera?

 

Dzbanek blendera to jeden z najistotniejszych jego komponentów. Ważne jest zatem, aby odznaczał się on najwyższą jakością wykonania. Najtańszą opcją są tu kielichy z plastiku, gwarantujące zachowanie niczym nie zaburzonego smaku potraw, a także odznaczające się dużą odpornością na zarysowania. Należy jednak pamiętać, że plastikowe dzbanki są dość ciężkie i podatne na stłuczenie. Alternatywą dla tego rozwiązania są tu kielichy szklane, łączące w sobie trwałość i lekkość. Pamiętajmy jednak, że tańsze dzbanki mogą wchodzić w reakcję z przygotowywanymi wyrobami, zaburzając ich aromat oraz kolor. Z tego też powodu, za najlepszą opcję uchodzą tu dzbanki z tritanu, odznaczające się połączeniem zalet modeli plastikowych i szklanych. Nie bez znaczenia jest tu też pojemność zbiornika. Optymalnym wyborem jest tu dzbanek, zdolny do pomieszczenia półtora/dwóch litrów.

 

Moc blendera też ma znaczenie!

 

Pamiętajmy, że moc blendera ma bardzo duży wpływ na jego ogólną efektywność. Im jest ona wyższa, tym niższe ryzyko przegrzania. Wydajne blendery są przy tym w stanie pracować dłużej, bez konieczności regularnych przerw. Szczególnie dużą uwagę powinniśmy poświęcić mocy rozruchowej. To właśnie od niej zależeć bowiem będzie, czy start urządzenia będzie płynny. Wysoka moc to także krótsze przyrządzanie dań oraz sprawniejsze mieszanie. Po włożeniu składników do dzbanka blendera, nie musimy więc obawiać się, że przygotowywane masło utraci swoją konsystencję. Warto więc postawić na sprawdzone, wysokoobrotowe modele, za sprawą których bez problemu przygotujemy pyszne zupy tudzież koktajle.