Wiele osób planuje swój urlop w Szwecji. Wybierając się tam, warto jednak co nieco dowiedzieć się na temat tego miejsca. Na szczęście dotarcie do cennych informacji nie jest wcale trudne. Wystarczy odwiedzić wartościowy blog poświęcony właśnie temu wyjątkowemu miejscu.
Blog o Szwecji – podpowiedzi jak dojechać bezpiecznie
Zacząć należy przede wszystkim od tego, jak w ogóle dostać się do Szwecji, bezpiecznie i w miarę możliwości szybko. Dziś przede wszystkim, by móc tam się wybrać, trzeba mieć zaświadczenie o pełnym szczepieniu COVID-19. Poza tym należy wybrać sobie odpowiedni rodzaj transportu. Można przedostać się do Skandynawii samolotem. Istnieje również możliwość przepłynięcia promem wraz z własnym samochodem. Ciekawą opcją byłoby też połączenie różnych opcji transportu, można przecież pojechać samochodem do Niemiec i stamtąd wyruszyć dalej promem. Wiele zależy też od tego, gdzie kto mieszka i jakie ma upodobania względem podróży. Z tym wiążą się także finanse. Wszystko wymaga więc samodzielnych kalkulacji. Chcąc bliżej poznać różne możliwości transportu, warto zajrzeć na rzetelnie prowadzony blog o Szwecji. Tam zapewne będzie dużo ciekawych informacji na ten właśnie temat.
Co zwiedzić i zjeść w Szwecji?
Będąc już w Szwecji, trzeba zaplanować zwiedzanie. Co zobaczyć i na przykład co dobrego zjeść, też podpowiadają strony poświęcone tej tematyce. Są cennym źródłem wartościowych informacji, często przekazywanych z pozycji osoby zwiedzającej, turysty. Miastem wartym odwiedzenia jest Helsingborg. Obowiązkowo trzeba pojawić się w Sztokholmie. Ponadto pod uwagę, planując pobyt w tym miejscu, warto wziąć Skanię, Gotlandię, a także Karlskronę. Jeśli chodzi o najciekawsze miejsca, to trzeba rozważyć Park Narodowy Abisko oraz Icehotel, czyli hotel wykonany z lodu. Popularnym daniem w Szwecji są te na bazie śledzi. Śledzie słodkie, słone, kwaśne, pikantne i łagodne. Wszystkie cieszą się popularnością. Ciekawą propozycją dla podniebienia są kiszone śledzie Surströmming. Poza tym smaczne są również niewielkie klopsiki mięsne, Köttbullar. Będąc w Szwecji, warto zjeść mięso renifera, którego tam nie brakuje. Prawdziwym hitem w tamtejszej kuchni jest blodpudding, zapieczona z mąką i mlekiem krew wieprzową. Choć skład tej potrawy nie brzmi najlepiej, wygląda ona całkiem apetycznie.