Woda to życie. To niepozorne stwierdzenie ma w sobie jednak więcej niż ziarnko prawy…

Wszystko zaczyna się od… wody

Woda jest prawdziwym fundamentem każdego, ludzkiego organizmu. Jej zawartość w naszym ciele może się różnić w zależności od wieku, płci, ale także możemy ją w różnych sytuacjach po prostu tracić. Tracimy wodę nie tylko w przypadku naturalnych, fizjologicznych procesów. Tracimy ja także, kiedy płaczemy, odczuwamy silny stres czy jesteśmy narażeni na wzmożony wysiłek fizyczny. Przyjmuje się, że najwięcej wody mamy w organizmie zaraz po urodzeniu, to nawet blisko 85% masy ciała. Na przestrzeni kolejnych kilku lat zwartość ta, spada w naszym organizmie o ok. 10%. Już jako dorośli ludzie możemy zauważyć, że nasze ciała składają się w ok. 60-70% z wody.

Gdzie jest najwięcej wody?

Choć nasz mózg składa się w blisko 80% z wody, to jednak nie on jest najbardziej ”nawodniony”. 90% wody zawiera osocze, 83% wody znajduje się w płucach i w krwi, w mięśniach i nerkach jest jej ok. 79%. Najwięcej wody znajduje się natomiast w naszym układzie pokarmowym: 86% w żółci, 97% w soku żołądkowym i aż 98% w śluzówce żołądka. Choć jej grubość wynosi zaledwie 1 milimetr, to właśnie w jej obrębie w przypadku niedokwaśność żołądka woda o odpowiednim składzie, odgrywa kluczową rolę.

Niedokwaśność żołądka woda, ale jaka?

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnego rodzaju wód. Co więcej, na rynku dostępnych jest coraz więcej wód, które nie tylko możemy dopasować do naszych preferencji smakowych, ale również dobrać tak, by pomogły w leczeniu konkretnych chorób. Bez wątpienia w przypadku niedokwaśność żołądka woda smakowa, bogata w węglowodany może jedynie zaostrzyć problem.

Niedokwaśność żołądka woda alkaliczna

Nasz żołądek to narząd, który nieustannie produkuje kwas solny. Kiedy jego praca z jakikolwiek przyczyn zostaje zaburzona, wtedy konieczne jest pobudzenie żołądka do ponownej, efektywnej pracy. W przypadku niedokwaśności żołądka woda alkaliczna jest świetnym ”motorem”, który niejako ”zmusza” organizm, do intensywniejszej produkcji kwasu solnego.