Elektryczne obieraczki lub ocieraczki do warzyw i zboża są często niezbędnym elementem uzupełniającym każdą kuchnię. Zwłaszcza w kuchni szkolnej, szpitalnej, wojskowej czy innych, w których dochodzi do ponadprzeciętnego zużycia warzyw bulwiastych i zbóż – to szansa na zaoszczędzenie czasu oraz pieniędzy. Przydatność obieraczek tego typu jest oczywista, ale tak jak o każde urządzenie należy odpowiednio zadbać.
Korund do piaskowania w procesie regeneracji powierzchni ściernych
Wiele placówek oraz firm z branży spożywczej w swoich procesach produkcyjnych wykorzystuje wspomniane obieraczki do warzyw oraz zboża. Obieranie i dostarczanie świeżych warzyw, a także owoców bywa dla wielu niezbędne do codziennego funkcjonowania, jak np. u właścicieli restauracji, szkół czy hoteli itp. Jednak po pewnym czasie obieraczka wymaga odpowiedniej regeneracji. Jest to spowodowane zużyciem warstwy elektrokorundu. W takim przypadku należy nałożyć nowe pasmo, tak aby można było ponownie wykorzystać sprzęt zgodnie z jego wcześniejszym przeznaczeniem.
Efektywne obieranie warzyw i zboża zapewnia korund do piaskowania, którego równomierne pokrycie pozwala na uzyskanie odpowiedniego stopnia efektywności szeregu czynników, tj. wielkość ziarna ściernego, kształt obieraczki oraz sposób i intensywność płukania, podczas procesu obierania. Warto w tym celu skorzystać z firm, które proponują usługę doradztwa w obszarze zapewniania prawidłowości procesu obierania oraz dokonywania przeglądów urządzeń, napraw oraz wymiany i regeneracji okładzin ściernych.
Zimowa dieta powinna się trochę różnić od letniej. Gdy za oknem panują ujemne temperatury, warto postawić na posiłki bardziej rozgrzewające i zawierające dużo witamin i składników mineralnych, aby zapobiec osłabieniu i infekcjom.
Zupy!
Podstawowym posiłkiem podczas zimy powinny być ciepłe zupy warzywne. Dzięki temu uda nam się zjeść zalecaną porcję warzyw, a dodatkowo taki posiłek przyjemnie nas rozgrzeje. Najlepiej przygotować je na lekkim wywarze mięsnym lub warzywnym, aby były sycące. Aby jeszcze dodać im wartości odżywczych, można dołożyć różnego rodzaju kasze, które również warto zimą włączyć do jadłospisu ze względu na witaminy, a także łatwo przyswajalny błonnik, zapewniający uczucie sytości na dłużej.
Przyprawy korzenne
Zimowe posiłki dobrze doprawiać wszelkimi korzennymi przyprawami – cynamon, goździki, kurkuma i wiele innych nie tylko wzbogacą nasze potrawy, ale też np. zapewnią lepsze trawienie czy wspomogą procesy odpornościowe. Mają również działanie rozgrzewające. Można je stosować do potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Świetnie smakują również w połączeniu z gorącą herbatą, której dodadzą niepowtarzalnego aromatu.
Kiszonki
Nieocenionym źródłem witamin w czasie zimowych chłodów są kiszonki. W okresie zimowym, kiedy brak jest świeżych warzyw i owoców, warto korzystać z ich kiszonych odpowiedników, bo mocno wspomagają naszą odporność, a dodatkowo świetnie smakują. Dzięki fermentacji witaminy i składniki mineralne obecne w kiszonkach są lepiej przyswajalne. Kaloryczność kiszonek jest niewielka, więc nie grozi nam zimowy przyrost wagi. Oprócz najpopularniejszych, czyli kapusty i ogórków, warto próbować szukać na półkach innych kiszonek, aby wzbogacić naszą kuchnię o nowe smaki.