Nasi zachodni sąsiedzi słyną z zamiłowania do ciężkostrawnych i kalorycznych posiłków. Jednak ich kuchnia wcale nie jest monotonna. Wręcz przeciwnie zaskakuje niecodziennymi połączeniami. Tak jak pokazała historia, tak obecnie Niemcy uwielbiają kiełbasę. W całym kraju wytwarza się prawie 1600 jej gatunków.

Kiełbasa z kajzerką to najpopularniejszy niemiecki fast food. O istocie kiełbasy, świadczą m.in. kłótnie Norymbergi z Ratyzboną dotyczące pochodzenia bratwürste. W Berlinie ta sama kiełbaska, lecz siekana wraz z dodatkiem indyjskich przypraw nosi nazwę currywürst. Można stwierdzić, że dwa słowa „obiad kiełbasa” to dla Niemców synonimy.

Kiełbasa na obiad to tradycja

Statystyczny obywatel Niemiec zjada rocznie ponad 65 kg mięsa. Na niemieckich stołach najpopularniejsza jest wieprzowina, natomiast pieczeń z sosem jest potrawą narodową. Będąc w Niemczech w każdej knajpie, jesteśmy w stanie zamówić sznycel czy golonkę. Ważnym elementem w niemieckiej kuchni są także ziemniaki. Zwykle są pieczone oraz smażone. Stanowią idealny dodatek do sałatek. Oczywiście, tak jak w Polsce, ziemniaki są podawane w postaci knedli i klusek. No i oczywiście kapusta! Biała (Sauerkraut) jest marynowana, natomiast czerwona jest gotowana wraz z jabłkami jako Apfelrotkohl.

Zupy

Z uwagi na specyficzny charakter kuchni niemieckiej, w grę wchodzą tylko gęste i konkretne zupy. Co ciekawe w Niemczech królują zagraniczne przepisy. Na stałe zagościła zupa z Węgier jako Gulasch-suppe czy z Serbii ostra Bohnensuppe. We wschodniej części Niemiec króluje Soljanka, która była popularna zwłaszcza w czasach NRD. Typowe Niemieckie zupy to Leberknödelsuppe, czyli bulion z knedlami, zaskakująca piwna zupa Biersuppe oraz Aalsuppe powstająca na bazie węgorza.

Pory roku

Tak jak w każdym kraju, również w Niemczech kulinaria są zależne od pory roku. Na wiosnę, obywatele Niemiec najchętniej jadają szparagi z młodymi ziemniaczkami i szynką, natomiast od jesieni na stołach króluje gęś. Kuchnia niemiecka chętnie korzysta z tradycyjnych przepisów swoich sąsiadów – Szwajcarii i Francji. Niemcy są także otwarci na nowe kuchnie, których sami spróbowali, podróżując po świecie. Szczególną sympatią darzą kuchnię włoską oraz turecką.