Kolejne przeziębienie? A może katar lub kichanie na tle alergicznym? Wiosna nie dla wszystkich jest łaskawa. Bez względu na to, czy doskwierają Ci pyłki drzew, zbóż i kwiatów, czy kapryśna pogoda i spadki odporności, przepis na udaną wiosnę… możesz znaleźć we własnej kuchennej szafce.
Co rano: szklanka wody z octem
Właściwości octu jabłkowego, szczególnie te przeciwzapalne, znane są ludzkości od zarania dziejów. I Ty możesz z nich skorzystać, pijąc co rano na czczo prosty napój. Napełnij szklankę do połowy ciepłą wodą, dodaj łyżkę octu jabłkowego i – jeśli lubisz i masz pod ręką – łyżkę miodu. Wymieszaj i pij na zdrowie!
Odporność z kurkumy
Wolisz wyrazistą kurkumę? Jest i przepis na nią! Cztery łyżki złotego proszku zmieszaj z czterema łyżkami słodkiego miodu aż powstanie zwarta pasta. Jedz po łyżce dwa razy dziennie lub pij w formie tzw. złotego mleka, a resztę schowaj do lodówki… a wiosenne zapalenia będą trzymać się od Ciebie z dala.
Na alergię czarnuszka i pokrzywa
Objawy alergii skutecznie uprzykrzają życie – wie o tym każdy, kto padł ich ofiarą. Za ich wywoływanie odpowiada histamina. Jej wydzielanie hamują… czarnuszka i swojska pokrzywa. Rozgniecione nasiona czarnuszki dodawaj do dań, olej zaś pij dwa razy dziennie po łyżeczce. Suszone lub świeże liście zalewaj wrzątkiem i parz pod przykryciem 10 minut, przecedź i pij codziennie.
Zioła, owoce, warzywa… Być może w Twoim własnym ogrodzie czeka na Ciebie skuteczny sposób na radosną wiosnę? Rozejrzyj się i działaj!