Praktycznie w każdej kuchni możemy zetknąć się z kuchenką gazową z piekarnikiem gazowym lub jej elektrycznym odpowiednikiem. Trudno jest sobie bowiem wyobrazić brak możliwości podgrzania tudzież ugotowania obiadu, zaś funkcjonalność kuchenki mikrofalowej jest tu zbyt ograniczona. Wybierając wyposażenie dla naszej nowej kuchni, powinniśmy więc zastanowić się, jaki typ kuchenek będzie w stanie sprostać indywidualnym potrzebom. Decyzja jest tu nierzadko bardzo trudna, ponieważ zarówno urządzenia gazowe, jak i indukcyjne odznaczają się szerokim wachlarzem zalet. Z tego też powodu, w niniejszym artykule opowiemy o najistotniejszych kwestiach, związanych z prawidłowym doborem kuchenki.

 

Płyta indukcyjna

 

Kuchenki indukcyjne to nowoczesne rozwiązanie, cenione przede wszystkim za swój nowatorski charakter oraz ogólną wygodę użytkowania. Stosowane na ogół w nowych budynkach, urządzenia te uchodzą za znacznie bezpieczniejsze, niż ich gazowe odpowiedniki. Powodem jest tu przede wszystkim funkcja natychmiastowego odcięcia prądu, w momencie zdjęcia garnka z płyty. Rozwiązanie to sprawia, że ryzyko poparzeń jest znacznie mniejsze. Zamiast tradycyjnych grzałek, modele indukcyjne wytwarzają ciepło za pomocą specjalnie zaprojektowanego mechanizmu magnetycznego. Niewątpliwym atutem tego typu kuchenek jest szybkość gotowania, przewyższająca w znacznym stopniu wariant gazowy. Kuchenki elektryczne są przy tym zawsze chłodne w dotyku, co czyni je idealnym rozwiązaniem w domach i mieszkaniach, w których przebywają małe dzieci.

Do zalet kuchenek indukcyjnych możemy również zaliczyć łatwe czyszczenie, niestandardowe funkcje pokroju timerów czy też minimalną utratę ciepła przez płytę. Należy jednak pamiętać, że sprzęt tego typu będzie wymagać od nas użycia specjalistycznych garnków tudzież patelni, przeznaczonych wyłącznie do płyt indukcyjnych. Wybierając kuchenkę elektryczną, zwróćmy też uwagę na wielkość obecnych w niej pól grzewczych oraz możliwość ich łączenia.

 

Płyta gazowa

 

Kuchnie gazowe to sprawdzone, klasyczne rozwiązanie, widywane po dziś dzień, nawet w nowoczesnych mieszkaniach. Myśląc nad zakupem takiej kuchenki, upewnijmy się, że nasz dom oferuje możliwość podłączenia urządzenia do instalacji gazowej. W przeciwnym razie, konieczne będzie stosowanie butli. I chociaż mogłoby się wydawać, że kuchenki tego typu nie posiadają zabezpieczeń, rzeczywistość prezentuje się zupełnie inaczej. Nowoczesne płyty gazowe posiadają bowiem funkcję odcinania gazu w momencie zgaśnięcia płomienia, a nierzadko także i specjalną blokadę pokręteł, uniemożliwiającą dzieciom zapalenie palnika.

Ze względu na charakterystyczne wykonanie płyty oraz obecność palników, kuchnie gazowe są mniej wygodne w czyszczeniu, niż modele indukcyjne. Urządzenia tego typu odznaczają się jednak znacznie przystępniejszą ceną, zaś ich eksploatacja nie wymaga od nas wymiany obecnych garnków i patelni na nowe. Należy jednak pamiętać, że kuchenki gazowe z piekarnikiem gazowym nie pozwalają na gotowanie z wykorzystaniem już wygenerowanego ciepła. I chociaż podstawowa funkcjonalność obu typów urządzeń jest praktycznie taka sama, to, które z nich wybierzemy, zależy wyłącznie od naszych priorytetów. Urządzenia gazowe są bowiem znacznie tańsze, z kolei elektryczne oferują nam możliwość skorzystania z licznych funkcji dodatkowych oraz prostszego czyszczenia.