folia

Pakowanie próżniowe zdecydowanie w ostatnich latach cieszy się rosnąca popularnością. Do niedawna w taki sposób zapakowane kupowaliśmy jedynie gotowe produkty spożywcze, dziś możliwość otrzymania dowolnego produktu w termokurczliwej folii mamy w różnych sklepach mięsnych czy rybny, ale również wiele osób posiada specjalne urządzenia w domu, gdyż nie są one kosztowne, a takie zapakowanie pozwala na zdecydowanie dłużej zachować wysoki poziom świeżości. Worki barierowe to nazwa całej grupy produktów, które mogą służyć właśnie takiemu przechowywaniu żywności, pośród nich najpopularniejsze są obecnie worki wykonane z folii PA/PE.

Zastosowanie worków barierowych

Worki barierowe są produktem powszechnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, jak i w branżach non-food. Można dzięki nim skutecznie i bez problemowo zakapować wszelkie wędliny, mięsa, ryby, a nawet artykuły mleczne. Rozwiązanie to pozwala na zdecydowanie dłuższe przechowywanie poszczególnych produktów spożywczych, gdyż prawidłowo zapakowane nie mają kontaktu z powietrzem, które przyczynia się do rozpoczynania się wszelkich procesów gnilnych.

Kiedy warto pakować żywność próżniowo?

Jeśli przykładowo robimy zakupy w sklepie mięsnym przed świętami i wiemy, że będziemy chcieli podawać świeże wędliny przez kilka kolejnych dni, to możemy podzielić je na porcje i poprosić o zakapowanie próżniowe – często jest to dodatkowo płatne, lub zapakować samodzielnie w domu przy użyciu odpowiedniego urządzenia i folii PA/PE. Wówczas każdego kolejnego dnia świąt będziemy wyjmować z lodówki opakowanie ze świeżą wędliną.

Worki barierowe w branży spożywczej

Branża spożywcza coraz chętniej sięga po worki barierowe, gdyż spełniają one oczekiwania konsumentów, odnośnie zachowania świeżości kupowanych produktów. Jeśli dotąd nie próbowaliśmy tego rozwiązanie, to z pewnością warto przetestować je na własnej skórze i postawić na zdecydowanie wyższą jakość i dłuższą świeżość na naszych stołach. W ten sposób niskim kosztem będziemy jeść zawsze świeże produkty. Z całą pewnością jest to więc rozwiązanie warte uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *